Utazás közben kedvet kaptunk mi is, hogy napelem rendszerünk legyen

Édesanyámmal kivételes a kapcsolatunk. Nagyon sok közös programot szoktunk csinálni, ezeknek legjava az, hogy utazunk és igyekszünk minél több élményt szerezni. Voltunk már együtt Olaszországban, Bécsben, Horvátországban, Romániában, Szlovákiában, és ami a legjobban tetszett mindkettőnknek, az Németország volt. Németországban ismertük fel azt a tényt, hogy mennyire le vagyunk maradva mindenben. Leginkább arra gondolok, hogy milyen módon termelik ki magunknak az emberek az energiát. Láttunk millió szélmalmot, ami ugye a szél által kínált energiát használja fel. És ami a hétköznapi emberek körében elterjedt, az a napelem rendszer.

A napelem rendszer Németországban teljesen átlagosnak számít, tök természetes, hogy valaki kivált szinte minden számlát és napenergiával látja el a háztartását. Anyával sokat beszélgettünk erről és úgy döntöttünk, nekünk is kell otthonra, a házra napelem rendszer. A napelem rendszer telepítéshez szerintünk minden adott, tavaly lett tetőcsere a házon, ami biztosan elbírja majd a paneleket, illetve a tető dőlésszöge, valamint a tájolása is megfelelő. Ezen kívül nincs semmi, ami például be tudná árnyékolni és meg tudna akadályozni a napfény panelhez történő eljutását.

Anyának is nagyon tetszett az ötlet, hisz mint mindenki más, ő is utálja a sárga csekkeket kapni és befizetni, tudván, hogy az a pénz nem fog soha visszajönni. Úgy gondolom, jó befektetés ez nekünk, mert maximum 10 év alatt meg is térül a napelem rendszer, és onnantól számítva gyakorlatilag ingyen van a fűtés, a meleg víz, valamint az áram is.