Utazás a veszélyes argon palackkal

Az utazás biztonsága

Sok statisztika van arról, hogy melyik utazás mennyire veszélyes. Nagyon sokan nem ülnek például repülőre, mert az ott előforduló balesetek mindig akkora visszhangot kapnak, hogy nagyon könnyen félelmet idézhetnek elő rengeteg emberben. Pedig arányaiban véve ez egy biztonságos dolog, hisz egy emberre vetítve ez az utazás egyik legbiztonságosabb formája. A statisztikák szerint a legveszélyesebb utazóeszköz amúgy a bicikli: az egy kilométerre jutó balesetek száma erre a legmagasabb.

Amit azonban kevesen szoktak mérni, az az, hogyha minden nap egy gázpalackkal a csomagtartódban utazol, pedig ez már egy érdekesebb kérdés lenne. Én ugyanis hegesztő szakemberként dolgozok, és mint az ország egyik legjobb szakembere, szinte minden nap egy teljesen új, és általában nagyon távoli helyre utazok le. Szakmámból kifolyólag pedig szinte elkerülhetetlen, hogy egy argon palack mindig ott csücsüljön mellettem valahol a kocsiban.

A gázpalack biztonsága

Lehet, hogy sokán már csak gyerekkorukból, hiszen akkor volt utoljára divatban még az, hogy külön gázpalackkal működik a fűtés vagy a gáztűzhely, de szerintem sokan tudjuk azt, hogy ezek a szerkezetek nem játékszerek. Legtöbbször a Pb gázpalackkal van dolgunk, amiről könnyű elhinni, hogy veszélyes, hisz működése közben is azt látjuk rajta, hogy ég. Elképzelhetjük, mi történik akkor, amikor ezt nyílt láng vagy bármilyen fizikai behatás éri – és egyáltalán nem szép dolog az ilyen.

Nos, a valóság az, hogy ez szinte minden gázpalackra – így az argon palackra is – igaz. Ahhoz ugyanis, hogy a nagy mennyiségű gáz azon a kis helyen elférjen, hatalmas túlnyomásra van szükség. Kiszereléstől függően ez akár 150-200 BAR-t is jelenthet, ami pontosan ahhoz elég, hogyha a boritást valamilyen sérülés éri, akkor az nagy erővel robbanjon szét. És ez még mindig csak a tárolt gáz mennyisége: arról nem is beszéltünk, hogy a Pb gáz milyen gyúlékony.

Argon palack szállítása

Szerencsére az argon palacknál legalább a tűz veszélyétől nem kell félni, hisz nem lobbanékony, mint a Pb gáz. Ellenben minden más veszély ugyanúgy fennáll.

A gázpalackoknak a tárolására is speciális előírások vonatkoznak, hisz mind a hőmérsékletre, mind arra, hogy ne érje őket különösebb fizikai behatás, oda kell figyelni. Ezzel szemben milyen rossz helyzet az, amikor autóba kell rakni, ahol, ha nincs megfelelően lerögzítve, könnyen jobbra-balra gurulhat, egy rázósabb úton pedig ide-oda verődhet.

A szállításánál pont ezért én is mindig odafigyelek arra, hogy ez ilyen formában ne fordulhasson elő: mindig megfelelően rögzítem, és vezetés közben is nagyon odafigyelek arra, hogy ne végezzek veszélyes, gyors fordulásokat, éles kanyarokat, vagy lehetőség szerint mindig a legjobb minőségű utat válasszam.

Ugyancsak az argon palack miatt azt is fontosnak tartom, hogy az autóm mindig megfelelően karban legyen tartva. Ugyanis nem feltétel, hogy tényleg a palacknak kell egy balesetet okoznia, könnyen lehetséges, hogy az autóval történik valami probléma, ami egy gázpalack szállítása esetén még súlyosabb lesz. Ez ellen a legjobb felkészülés az, ha figyelek az autóm megfelelő állapotára, és óvatosan vezetek – persze, az bugyután hangzik, hisz már alapból se szeretne senki balesetbe kerülni, de tapasztalatom szerint ezt azért gyakran elfelejtik az emberek. Figyeljük csak meg egyszerűen a téli gumik helyzetét, ami azért egy argon gázpalack szállítása esetén megkerülhetetlen kérdés.

Eljutni a lakásomig

Egy dolog, amiért nagyon hálás lehetek, az az, hogy a házhozszállítás legalább meg van oldva azon a helyen, ahonnan az argon palackokat rendelem. Így legalább azzal nem kell foglalkoznom, hogy a lakásomig hogy jut el a használt eszköz, és könnyedén rendelhetek egyszerre több, akár 5-6 palackot is. Annyit ugyanis valószínűleg a saját kocsimban már nem is lehetne elszállítani, egy gázcseretelepnek azonban az ilyenhez mindig nagyon jól felszerelt transzporter kocsija van, ami minden ajánlott előírásnak megfelel.

Nekem pedig már csak annyi a dolgom, hogyha a házamhoz eljutott az argon palack, akkor minden nap magammal vigyem az ország különböző részeire – lehetőleg azért biztosítva a lehető legbiztonságosabb utazást magamnak.