Különböző mérettáblázatok, mint a bukósisak mérettáblázat

flea-market-464752_640Valahogyan soha nem tudtam kiigazodni a táblázatokon. Persze ott vannak a méretek, de szerintem ez azokra igaz csak, akik pont a megadott méret szerint vannak „beállítva”. Vajon hányan vagyunk így?

A ruha méretek

Neked mindig jó a megszokott ruha méret? Ez alatt azt értem, ha mondjuk 38 méreted van, akkor minden 38 ruha jó? Hát nálam ez nem így van. Igaz nekem olyan 40-42 méretem van. Igazából nem is a nadrág derekával van sokszor a gondom, hanem inkább a hosszával.

Legyen az új, vagy használt ruha, az a tuti, amit fel tudunk próbálni, és kényelmes. Számos ruhát szoktam vásárolni használt cikkesnél. Nadrágot, pólót, pulóvert, majdnem minden ruhaneműt. Persze fehérneműt soha nem vásárolok ilyen helyen. Még harisnyát sem. Valahogyan ezek annyira intimek, hogy nem szeretném másét használni.

Amúgy szerintem sokan kidobnak olyan dolgot, ami még használható. Nem is értem, miért nem csinálnak az emberek olyat, hogy ha valami nem kell, tovább adják, hiszen másnak még hasznos lehet.

Külföldön más a helyzet. Az általunk megvásárolt használt ruhák java része szinte alig volt használva. Sokszor még szinte zsír új ruhák kerülnek ezekbe a turkálókba. De nem csak a ruhákkal teszik ezt, hanem bármilyen más tárgyal is. Legyen az egy szekrény, vagy lámpa, háztartási eszköz…

Egyik alkalommal, még egy bukósisakot is találtam. Gondolkodtam is rajta, hogy na ez vajon kié lesz, vagy hogyan vásárolja meg majd az illető, akár magának, akár másnak? Aztán rájöttem, egy kis kutatás után, a legegyszerűbb megoldásra. Ezeknek a sisakoknak is van egy táblázatuk, egy úgynevezett bukósisak mérettáblázat. Ha valaki szeretne egy sisakot vásárolni, akkor ez alapján tud tájékozódni.

A tárgyak

Számos tárgyat, háztartási eszközt is lehet ilyen helyen vásárolni. Tulajdonképpen, nekem nincs is vele semmi bajom. Ha valakinek tetszik egy használt bútor, ami jó állapotban van, akkor miért ne vásárolhatná meg.

Ja, és akkor még arról nem beszéltünk, hogy ki mit engedhet meg magának. Sokan nem állnak úgy anyagilag hogy bármi újat vásároljanak.

Persze felteszem a kérdést, hogy egyáltalán megéri e? Persze, azok, akik megengedhetik maguknak, nem gondolkodnak el ezen.

Ha csak mérlegeljük, hogy mennyibe kerül egy gyerek póló, amiből nem is egy darab kell, és akkor még nadrágot, és pulóvert nem is vásároltunk nekik. Ja, és persze akkor még az is itt van, hogy mennyire nőnek a gyerekek.

 

Mindent összesítve, nem gondolom, hogy le kell azokat nézni, akik használt dolgokat vásárolnak. Sok esetben, még lehet, hogy okosabbak is, mint bárki más. Miért mondom ezt? Már csak azért, mert mondjuk van annyi eszük, hogy nem költene tízezreket ruhatárra, miközben pár hónapig fogják csak használni.

Persze, amiből csak tehetjük, vásároljunk újat. De csak abból, amiből tényleg szükséges.

Kíváncsi lennék rá, hogy külföldön hogyan zajlanak ezek a dolgok. Vannak e használt cikkesek? Vagy vásárolnak használt bútort. Vagy milyen egy lomtalanítás?

Vajon valósak azok a képek, amiket a tévéből kapunk? Tényleg, ha valami már pár éves, ki kell dobni, mert már „réginek” számít? Hát ha ez így van, simán berendeznék egy háztartást a kinti használt dolgokból. Nem mintha külföldre járnék dolgokat vásárolni, de ha ez így van, azért jó lenne.