Ha télen indulunk útnak, téli gumik elengedhetetlenek!

A forró nyár után egy rövid ősz, aztán már is a nyakunkon a téli szezon. A téli sportok szerelmesei eben az időszakban aktivizálják főleg magukat és indulnak meg dombokra, hegyekre, hogy valamilyen úton-módon lecsússzanak az oldalukon.  Frisslevegő, napsütés, mozgás, forró italok, ez az, ami egy jó téli kiruccanást jellemez. A szállodák és egyéb vendéglátók, helyek hatalmas szeretettel várják a kikapcsolódni vágyókat.

téli gumikOda kell figyelni viszont, ha autóval indul el az ember, hogy a nyári abroncsok helyett a hidegebb időre tervezett testvéreik legyenek feltéve. A kanyargós hegyi utakon rendkívül veszélyes tud lenni, ha az autó nincs megfelelően felszerelve. Számtalan koccanás, kisodródás elkerülhető ez által és rengeteg időt spórolunk meg ezzel, mert utána nem kell a biztosítás és egyéb ezzel kapcsolatos ügyeket intézni, nem is beszélve, ha netán súlyosabb szerencsétlenség történik…

Egy gumi csere az autón sok mindent meg tud előzni, bár sokan elfeledkeznek, a garnitúrájuk lecseréléséről vagy idejük nem engedi. Pedig a mai modern világunkba már ehhez is hamar hozzá tud jutni az ember. Olyan profi oldalakat találhatunk már téli gumikkal tele az interneten, ahol akár már másnap kiszállítják a kívánt terméket és babkártyával is tudunk fizetni. Bártan szaktanácsot is kérhetünk ezekről az oldalakról, akár telefonon, akár e-mailben, nem fontos kutató munkát végezni, ha esetleg nem lennénk otthon a témában. Pörgő életünkhöz ez a legjobb megoldás, ha ezzel a problémával állunk szemben, és ismétlem, nem szabad ezt félvállról venni, mert elég sok kellemetlenség megspórolható vele.

A balesetek túlnyomó többsége a hideg évszak beálltával történik. Ilyenkor az autók is máshogy viselkednek az idő miatt. Fel kell készíteni a gépjárművet mindenképpen! Senki se szeretné telelését rendőrségen, vagy ami még rosszabb korházban tölteni. Az én receptem az, hogy október elején felmérem a piacot, hol érdemes beruháznom egy új gumi szettre. Ilyenkor elég sok akció is fellelhető és a készlet is csurig van. Az online áruházból hamar magamévá tudom tenni őket és már csak egy szerelőt kell keresnem aki, felteszi. Sajnos nem vagyok egy autószerelő fenegyerek, de szerencsére sokan foglalkoznak ezzel, én pedig a jó munkáért szívesen fizetek. Nem érdemes kockáztatni, mert az utakon nem csak a saját, de mások életét is veszélybe tudjuk sodorni és sajnos tény, hogy a halállal végződő balesetek többségébe, mindig a vétlen fél hal bele.

Előzzük meg ezeket és gondolkodjunk előre.

Ha az autó kész a kiruccanásra, akkor mi is, de ha nem akar az ember pénzt áldozni erre, akkor szálljon buszra, mert ott biztos ellenőrzött és biztonságos tapadást nyújtanak a gumik az úton! Aztán más dolgunk nincs, mint nyugodtan élvezni a fent leírt frisslevegőt, napsütést, mozgást és forró italok harmóniáját. Nem feltétlenül kell elhagyni az országot ezekért, mert idehaza is rengeteg jó lehetőséget tud találni az ember. Bátran fogjon össze családdal vagy barátokkal és induljon neki a téli kalandra, de sose felejtse a biztonságos utazást!