Gyümölcs szezon, alkalmi munka, shiro bukósisak

berries-713056_640Nagyon szeretem ezt az időszakot, mert ilyenkor érnek folyamatosan a gyümölcsök. Mindent lehet enni, amit az ember megkíván, és persze megfizetheti. Sajnos a gyümölcsök nagyon drágák manapság, meg kell válogatni, hogy mit vesz az ember.

A házunk

Két éve lakunk vidéken. Előtte egy tipikus panel ház 7. emeletén laktunk, nem szerettem, de akkor ez volt, így elfogadtam a helyzetet. Örültem, mikor sikerült ezt a kis tanyát megvásárolnunk. A ház nem túl modern volt, de nem is engedhettünk meg magunknak olyat, hogy nagyot, és luxus dolgot vásároljunk. Ez pont megfelelő volt a mi számunkra. A terület elég nagy mert majd 3000 m2 így van min gazdálkodnunk. Igazából mindent a legelején kellett kezdenünk, mert elég elhanyagolt volt a ház is, és a környéke is.

Szerencsénkre van pár jó barátunk, akik segítettek rendbe tenni, és otthonossá varázsolni kicsit. Hozzá teszem, nem anyagi dolgokra gondolok. Nem az a fontos, hogy kinek mennyi pénze van. Itt sem az volt. Mindenki hozott valamit. Volt, aki csak a munkáját adta, volt aki egy vödör elfekvős festéket, de olyan is, aki ecsetet, szóval ki mit tudott, felajánlott. Sok mindent kellett csinálni. Víz kútból jön, áramunk van, ezen kívül más rezsi költségünk nincsen, mert a téli hidegen a kályha véd meg bennünket. Talán az egyik legfontosabb a fürdőszoba rendes kialakítása volt, és a mellékhelyiség. Mivel sok pénzünk nem volt rá, így a kád, a wc volt fontos, a többi ráért apránként. Festettünk, renováltunk, mindent amit kellett.

A kinti munkák

Miközben a fiúk bent tüsténkedtek a házban, néha egyedül, néha pedig a csajok segítségével igyekeztem a kertet rendbe tenni. Első nagy feladat az volt, hogy le kellett vágni a füvet, hogy lássuk, hogy hol mi van? Aztán körbe tudtunk nézni, hogy mi milyen állapotban van. A gaz eltüntetése után találtunk ólakat, szerszámost, még pár kerti szerszám is akadt benne, és egy jó talicska is, aminek igazán örültem, mert úgy sem volt. Mindent meg kell becsülni, amit találunk, így nagyon várta mindig, hogy új helyet fedezzek fel a háznál.

Miután állatokat is szerettünk volna tartani, így az ólak állapota is igen csak fontos volt. Persze nem akartam minden állatot azonnal, de tyúk igen csak jól jönne. Még nyúlketrecet is találtam.

A kert további része igen csak műveletlen volt. Konyhakertet első évtől csináltam, először csak kisebbet, mert iszonyú munka volt az is, hogy mindent életre keltsünk, és a gazból eltüntessük, nem hogy még kapáljunk is. De amennyire szükségünk van, az megtermett. Sajnos gyümölcsfák nem nagyon akadtak, amit igen csak sajnáltam, de majd idővel azok is lesznek. Egy nagy meggyfa volt, és egy öreg diófa.

A befőzés

Amit csak lehet mindig befőzök. Ha az ember vidékre költözik, sokszor kap innen onnan dolgokat, csak úgy ajándékba. Velünk sem volt ez másként, néha kapunk egy vödör barackot, vagy éppen paradicsomot. De olyan is előfordult, hogy úgy egyeztünk meg valakivel, hogy leszedjük neki a gyümölcsöt, cserébe pedig lefelezzük a mennyiséget. Almánál, körténél nagyon jó megoldás volt.

Az epret különösen szeretem, de nagyon drága, így ritkán elengedhetem meg magunknak. Szerencsémre, idén pont a közeli kertészetben kerestek bérmunkásokat kapálásra, eper szedésre. Nagyon örültem, és gyorsan jelentkeztem is. Az első 5 emberben benne is voltak, akit felvettek. A munka is jól jött, és még néha epret is kaptunk.

Egyik alkalommal egy elég fura fazon jött motorral, és egy fura sisakkal, utóbb derült ki, hogy egy shiro bukósisak volt. Nem is ez a lényeg, hanem, hogy motorral akart epret vinni, fonott kosárral. Én először elég furcsán néztem, de végül is ő dolga, de mókás látványt nyújtott a megrakott epres kosárral.

Remélem, hamarosan a saját epremet szedhetem. Igaz még kicsit várni kell rá, mert minden nem megy egyszerre, de ami késik, az nem múlik, addig is igyekszünk mindent megteremteni magunknak, amit csak lehet.