Az utazási idő hasznosítása

Rendkívül sokat utazom. Nem csak azért mert a munkám ilyen, hanem azért is, mert imádok utazni. Rengeteg tájat láthatok, megismerkedhetem új emberekkel, új szokásokkal. Más stílusukat ismerhetek meg, olyan ételeket próbálhatok ki, ami itthon különleges, míg máshol hagyományosnak minősül és még folytathatnám. Az egyik legnagyobb probléma, amit sokan említenek ezzel kapcsolatban, az maga az idő, ami utazással telik el. Kétségtelen, hogy néha órák mennek el azzal, hogy nem igazán csinálok mást, csak nézem az elrobogó tájat a vonatablakból. Ez egyébként kifejezetten szórakoztat engem, mert ilyenkor is látok sok érdekes dolgot, viszont természetesen velem is gyakran fordul elő, hogy olyan helyen járok, amit már ezerszer láttam. Ezeket a perceket, órákat viszont meg szoktam ragadni, és arra fordítom őket, hogy még több újdonsággal kényeztessem magam. Egy jó könyv, újság tökéletes útitárs, de talán még jobb, ha konkrétan egy emberrel beszélgetek. Legutóbbi utam során például egy kifejezetten érdekes emberrel sikerült megosztani a kabinomat. Korábban ugyanis egy magánnyomozó iroda alkalmazásában állt. Szerencsére elég közlékeny volt, így rengeteg mindent megtudtam tőle erről a nem mindennapi szakmáról.

Elmesélte, hogy igazából elég jó fizetést kapott, de minden esetben személyre szabták az árakat, ugyanis minden eset teljesen más. A legdrágább megbízások azok rendre a figyeléses követések voltak. Ilyenkor ugyanis több ember együttes munkájára van szükség, hiszen muszáj váltogatni az embereket a nyomozás során. Emellett rendkívül sok anyagi erősforrásra is szükség van a sikerhez. Tovább nehezíti a dolgot, hogy jogi értelembe véve is bizonyító erejű információkat kellett szerezni, így nem volt elég csupán annyi, hogy láttak egy férfit besétálni egy nőhöz. Ráadásul mindezt törvényes keretek között kellett megoldani, ami sokszor nagyon nagy kreativitást, és sok ügyességet kívánt. A csapat összefogása is komoly feladat ilyenkor. le kell koordinálni több ember folyamatos együttműködését úgy, hogy minden hirtelen változást le lehessen reagálni, és lehetőleg semmi zökkenő ne akassza meg a folyamatokat. Ehhez azért nagyon sok tapasztalat és tudás kell. Így aztán nem csoda, hogy elég költséges ilyen megbízást adni.

Sokkal gyakoribbak azok, amik egy tárgyalás során merülnek fel. Ilyen például, amikor a hivatalos szervek már felhagynak a nyomozással, viszont valamelyik fél még úgy érzi, hogy elő lehetne ásni valamit. Persze ilyenkor a siker nem garantált, de mindenképp megér egy próbát, hogy magándetektívek segítségével járjon utána a dolognak az ember. Gyakori az is, hogy válásnál valamelyik fél úgy érzi, hogy a volt párja komolyabb vagyont rejteget, hogy ne kelljen osztoznia. Az ilyen eldugdosott pénzek és értékek utáni nyomozásban is a magándetektívek az illetékesek.

Megkérdeztem természetesen, hogy mi volt a kedvenc ügye. Érdekes dolgot mesélt. A legjobb élmény a munkában az volt, amikor arra kérték fel a cégüket, hogy egy hölgynek segítsenek. A nő attól tartott, hogy a férje féltékenységből figyelteti valakivel, és ezt kellett volna kideríteni. Itt heteken keresztül folyt a nyomozás, míg végül sikerült felfedezni a férj által felfogadott magándetektíveket. Ez a siker persze komoly eredménynek számított, hiszen olyan csapaton sikerült felülkerekedniük, akik maguk is képzett szakmabeliek voltak. Az ügy csattanója volt még, hogy végül mind a két ügyfélnek igaza lett. A férj valóban követtette és figyeltette feleségét, viszont nem hiába. A másik csapat ugyanis addigra már szerzett bizonyítékot az asszony félrelépéséről.

Az ilyen történetek mesélése közben rendkívül gyorsan elröppen az utazásra szánt pár óra. Így volt ez most is. Még rengeteg kérdés kavargott a fejemben, de sajnos el kellett válnom megnyerő útitársamtól, mivel elértem utazásom célját. Ő is épp ott szállt le, így még az is megfordult a fejemben, hogy vajon nem engem követ-e. Ez persze már sosem derül ki, de ha így volt akkor zseniálisan végezte a munkáját.