A motoros jogosítvány a legjobb útitárs

a motoros jogositvany

“Utazgatok, mert utazni élvezet!” éneklik a mindenki által ismert dalban. És ez így is van! Utazni tényleg élvezet, de akkor a legjobb talán, ha te vezetsz. Ha nem kell sietni, ha nem üvölt hátul a gyerek, és nyavalyog a feleség, hanem egyszerű csend, esetleg szól egy jó zene, és csak suhanunk a szélben. Ez a legnagyszerűbb érzés a világon. Nekem még szerencsére nincsenek gyerekeim, egyenlőre nem is szeretnék, mert egy ilyesfajta feladathoz fel kell nőni, most még jobban leköt a motorozás. Úgy bizony, a motorozás. Ismerkedésnél ez azt hiszem a 2. vagy 3. dolog, amit elmondok magamról, úgy kb. a nevem után, mivel ez jellemez engem a legjobban. Természetesen ez általában lejön az embereknek a motoros szerkóm miatt. Ez vagyok én.

Nálam a motorozás ilyen első látásra szerelem volt, mert még csak nem régóta tart. De ez a szenvedély nem fog elmúlni, úgy érzem, mivel hihetetlenül megtetszett.

Emlékszem egyszer az egyik haverom kérdezte, akinek jogsija és motorja is van, hogy elvigyen-e egy körre. Én épp mentem volna egy másik barátomhoz, ő pedig felajánlotta, hogy elvisz.

  • Talán te is arra mész?
  • Nem, csak szeretek motorozni. – hangzott a válasz.
  • Az jó, de sajnos most nem tudnám megadni a benzinköltséget, és azért nincs olyan közel.
  • Rá se ránts! Majd megadod, ha tudod, ha nem, az se baj. Mondom, szeretek motorozni és szívesen elviszlek, nagy élmény. Ültél már motoron?
  • Hát, még nem.
  • Na akkor muszáj kipróbálnod!

Addig mind erősködött, hogy rászántam magam, és felültem mögé. Ez a haver rutinos volt, gyorsan ment, de magabiztosan, látszik, hogy nem most kezdte.

  • Mióta motorozol?
  • Csak pár éve!

Nem is hittem volna. Mondjuk elég fiatal, de hogy így megy, hát le a kalappal. Hihetetlenül jó érzés volt, és rájöttem, hogy ezt én is akarom!

Aztán elkezdtem nézelődni az interneten, és találtam egy weboldalt, ahol minden jogsival kapcsolatos dolog le van írva, különösen a legjobb kategóriáról, a korlátlan a motoros jogosítványról! Ez minden motoros álma, mert ezzel bármekkora motort lehet vezetni, a hatás a csillagos ég!

Na de, mik a feltételek vajon? A 24 éves kor. De már 23 és fél évesen el lehet kezdeni a tanfolyamot! Én pont 23 vagyok, így úgy gondoltam, itt a lehetőség! Kell hozzá orvosi igazolás és 8 általános bizonyítvány. Az orvosi igazolást egyszerű beszerezni, csak el kell menni egy orvoshoz, és ő letesztel, aztán kiállítja a papírt. Az oldalon nem csak a szabályokat írják le, hanem hasznos tanácsokat, tippeket is írnak. Például, hogy kezdheti valaki a A kategóriával, ha nagyon elszánt, de ott is érdemes nem a legnagyobb motorra felülni elsőként, mert ha nem tudjuk megfelelően irányítani, akkor balesetveszélyes a dolog. Tehát érdemes először egy 500 köbcentissel próbálkozni, aztán lehet fokozatosan nagyobbra váltani.

Viszont a motorozáshoz nem elég maga a jogosítvány és a motor, kell megfelelő ruházat: bukósisak, protektorokkal ellátott motoros dzseki, nadrág, kesztyű és csizma/hosszú szárú cipő. Ezek még komoly kiadások. Viszont azért is jó az az oldal, amit találtam, mert ott le lehet tölteni egy csomó kupont, aminek segítségével olcsóbban lehet beszerezni a motoros holmikat. Érdemes erre is odafigyelni és élni a lehetőséggel! Ugyanis az effajta nagyobb kiadásoknál rengeteget lehet spórolni, ha okos az ember. Azonkívül motoriskolát is segítenek választani. Én holnap megyek az áruházba körülnézni. A kuponokat már letöltöttem és a hírlevélre is fel vagyok iratkozva. Szeretnék mindent tudni, mielőtt belevágok a motorozásba!